Ontvang meldingen van nieuwe zoekresultaten

Sorteer op

Citroen BX Aanbod - Tweedehands en nieuw te koop

Informatie

Citroën BX

Wil je een Citroën occasion kopen, het nieuwste model leasen of juist je trouwe bolide verkopen? Op Marktplaats vind je altijd het grootste aanbod occasions, private lease en nieuwe auto’s: particulier of bij één van de 8.000 autobedrijven. Bekijk op deze pagina direct alle Citroën modellen of gebruik onze handige tools bij de aan- of verkoop van jouw auto:

De Citroën BX (1982-1994) is een voorwielaangedreven vijfdeurs hatchback en stationwagon uit de middenklasse. Het was de opvolger van de Citroën GS en zelf werd de BX opgevolgd door de Citroën Xantia. Concurrenten van de Citroën BX waren onder meer de Opel Kadett, de Ford Sierrra, de Toyota Corolla en de Volvo 340/360.

Beroemde ontwerper

De Italiaanse designer Marcello Gandini van Studio Bertone is verantwoordelijk voor het ontwerp van de Citroën BX. Deze beroemde auto-ontwerper tekende verder onder meer de eerste BMW 5-serie, de De Tomaso Pantera, vele Lamborghini's (waaronder de Miura, Countach en Diablo) en enkele Maserati's (Quattroporte II en VI, Shamal en Ghibli II). De BX heeft door zijn hoekige vormgeving een duidelijk eigen gezicht en een uiterlijk dat er zelfs in het gezelschap van andere Citroëns uitspringt. Om gewicht te besparen zijn zowel de motorkap als de kofferklep van de BX van kunststof. Mede hierdoor was de BX nauwelijks zwaarder en in sommige gevallen zelfs lichter dan zijn voorganger, de GS.

Citroën BX Break

Drie jaar na zijn introductie stelde Citroën de BX Break voor, de stationwagen-variant. Deze viel op door zijn enorme hoeveelheid binnenruimte. Met zware belading kwam hiermee het voor Citroën kenmerkende hydropneumatische veersysteem optimaal tot zijn recht. Dit zat overigens standaard op iedere BX en zorgde voor een bovengemiddeld rijcomfort.

Veel uitrustingsniveaus

Citroën heeft voor de verschillende uitrustingsniveaus van de BX een woud aan typeaanduidingen bedacht. Hier is nauwelijks uit te komen, maar een stelregel die veel opgaat is, hoe langer de aanduiding, des te luxer de uitvoering. Zo zijn er een BX E, een BX TE, een RE, een TRS en ga zo maar door. Topmodellen waren de Citroën BX Sport en de Citroën BX GTI (16V).

Handbak en automaat

Kopers konden de Citroën BX bestellen met een reeks aan viercilinder benzine- en dieselmotoren. Bij het basismodel waren deze gekoppeld aan een handgeschakelde vierversnellingsbak, maar een vijfversnellingsbak kwam het meest voor. Een viertraps automaat was optioneel leverbaar.

Tweedehands

De Citroën BX stond bekend om zijn wisselende bouwkwaliteit. Mede daarom zijn BX occasions inmiddels een zeldzaamheid. Wie een tweedehands Citroën BX zoekt doet er verstandig aan een Citroën-specialist te raadplegen. Vooral onderdelen van het hydropneumatische veersysteem kunnen in de papieren lopen.