Ontvang meldingen van nieuwe zoekresultaten

Sorteer op

Jaguar X Type Aanbod - Tweedehands en nieuw te koop

Informatie

Jaguar X-Type

De sportieve Jaguar X-type werd in 2001 op de markt gebracht. Met dit model wilde Jaguar de concurrentie aangaan met onder andere de Audi A4 en de BMW 3 Serie. De Jaguar X-Type moest een compact middenklasser worden: een betaalbare gezinsauto met de klassieke uitstraling van een Jaguar. Het verwachte succes bleef echter uit. De grootste kritiek was dat het model te veel deed denken aan de Ford Mondeo, waarop het platform van de X-type was gebaseerd. In 2008 probeerde Jaguar de X-Type nog met een ultieme facelift aantrekkelijker te maken, maar het jaar erop trokken ze definitief de stekker uit de productie.

Veiligheid

Wanneer we naar de reviews kijken, scoort het model bij de meeste gebruikers vrij hoog qua veiligheid, met een gemiddelde van 8,5/10. De meeste standaard veiligheidsvoorzieningen van Jaguar zijn ook in de X-Type terug te vinden. Dit zijn onder andere: 

  • ABS, antiblokkeersysteem dat voorkomt dat bij een noodstop de wielen blokkeren
  • Vier airbags voorin, twee zij-airbags en twee airbags achterin
  • ARTS-systeem: bepaalt de kracht waarmee de airbags zich ontplooien afhankelijk van de impact van de botsing
  • Goede, stabiele wegligging
  • ISOFIX-bevestiging voor kinderstoeltje

Geen overdreven snufjes dus, maar een stevige carrosserie die vooral de inzittenden een degelijke bescherming biedt.

Kenmerken

De X-Type heeft standaard vierwielaandrijving en was bij de eerste productie slechts verkrijgbaar in twee benzineversies: een V6 met een inhoud van 2,5 of 3,0 liter. Later kwam daar nog een 2,0-literversie bij, die vooral gericht was op een groter publiek. Deze was echter alleen leverbaar met voorwielaandrijving. In 2003 kwam de eerste dieselmotor op de markt. Deze V6 viercilinder van 2,0 liter met 130 pk was een primeur voor Jaguar. Een tweede viercilindermotor kwam er twee jaar later. Deze had een inhoud van 2,2 liter en was goed voor 155 pk. Beide dieselmotoren waren rechtstreeks overgenomen van de Ford Mondeo. Los van de motorversies, zijn de volgende kenmerken ook nog het vermelden waard: 

We dienen wel op te merken dat er weleens wat problemen met de betrouwbaarheid van de Jaguar X-Type zijn; er worden geregeld mankementen gemeld. Dit is zeker iets om op te letten als je op zoek gaat naar een tweedehands X-Type. Houd bij de aanschaf ook rekening met het (hoge) brandstofverbruik.

Comfort

Op het gebied van comfort zit je bij Jaguar altijd goed. Dit geldt ook voor de X-Type. Ondanks de technische problemen heb je nog steeds het gevoel van luxe die dit type auto hoort te bieden. Klanten zijn in elk geval niet teleurgesteld en geven het model in reviews een gemiddelde score van 8,3/10 voor comfort. Niet slecht voor een publiek dat wel wat gewend is. Bij de Jaguar X-Type kun je wat betreft comfort rekenen op:

Ook aanvullende opties zijn mogelijk. Denk aan een navigatiesysteem met touchscreen, cruise control, elektrisch inklapbare spiegels en automatisch aanpasbare koplampen.

De Jaguar X-Type wordt soms als een smet op de naam van het merk gezien, maar onderschat hem niet. Ondanks de kleine mankementen is het absoluut een prettige wagen, met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Ben je op zoek naar een gezinsauto met stijl, dan ben je bij de Jaguar X aan het goede adres.