Ontvang meldingen van nieuwe zoekresultaten

Informatie

Kia Carnival

Wil je een Kia occasion kopen, het nieuwste model leasen of juist je trouwe bolide verkopen? Op Marktplaats vind je altijd het grootste aanbod occasions, private lease en nieuwe auto’s: particulier of bij één van de 8.000 autobedrijven. Bekijk op deze pagina direct alle Kia modellen of gebruik onze handige tools bij de aan- of verkoop van jouw auto:

Van 1999 tot 2008 had Kia ook een zogenaamde full size MPV in het programma, de Kia Carnival. Met recht full size, want het was één van de grootste en ruimste personenauto's op onze wegen. Het model kreeg een facelift in 2002 en werd in 2006 opgevolgd door de tweede generatie. De levering van die auto werd echter begin 2008 alweer stopgezet. Concurrenten van de Kia Carnival zijn de Volkswagen Sharan, de Renault Espace en de Chrysler Voyager.

Net als de andere Kia-modellen uit die jaren, kon de eerste Kia Carnival zich op het gebied van afwerking en techniek niet meten met de concurrentie. Hij moest het hebben van een scherpe aankoopprijs en binnenruimte. En wat een bak ruimte had de Carnival. Met twee keer twee stoelen en op de derde zitrij een bank, bood de Carnival plaats aan zeven volwassenen (waarbij gezegd moet dat de wielkasten achterin wel wat ruimte in de breedte innemen). De achterbank is bovendien verschuifbaar, waardoor met de inhoud van de bagageruimte kan worden gespeeld.

Kopers konden kiezen uit een 2.5 V6 benzinemotor of een 2.9 TDI viercilinder. Beide motoren waren standaard voorzien van een handgeschakelde versnellingsbak, maar tegen meerprijs was een automaat eveneens mogelijk. Jammer is dat de benzinemotor een aardige slok lust. Verder is de standaarduitrusting van het basismodel erg karig. Vooral het ontbreken van ABS is een gemis op een auto waarmee je je hele familie zo veilig mogelijk hoopt te vervoeren. Het houdt niet op met de kritiek, want ook de wegligging was ondermaats, om het over de betrouwbaarheid maar niet te hebben. Volgens een Tüv-rapport uit 2005 was de Kia Carnival in die periode op dit gebied zelfs de slechtst presterende auto. Eigenlijk alleen geschikt voor de export dus, een Kia Carnival van de eerste generatie.

Tweede generatie een forse verbetering

Met de tweede Carnival (van 2006 tot januari 2008) kon Kia alleen maar vooruit en dat deed het merk gelukkig ook. Op alle fronten noteert de vervanger een forse verbetering. Jammer alleen dat zowel de kopers als de fabrikant zelf hier in ons land nauwelijks van hebben kunnen profiteren. Vanwege de invoering van de slurptaks werd het model in 2008 te kostbaar, waardoor de importeur zich genoodzaakt zag de Carnival uit het programma te schrappen. In het laatste complete jaar van levering (2007) wist Kia er slechts 375 te verkopen. De tweede generatie Kia Carnival is dus niet alleen een goede auto, maar ook nog eens zeer exclusief.