De koopovereenkomst

Wanneer je een auto bij de dealer koopt, heeft deze alle benodigde papieren om de overdracht te regelen (hier kan ook doorgaans de tenaamstelling verzorgd worden). Koop je bij een particulier, dan moet je hier zelf zorg voor dragen. Het loont om zoveel mogelijk schriftelijk vast te leggen, zodat niemand voor verrassingen komt te staan.

Je kunt natuurlijk de aankoop van uw particuliere tweedehands auto mondeling afhandelen, het geld betalen en de auto in ontvangst nemen, maar om teleurstellingen te voorkomen, is het verstandig om een en ander op papier te zetten. Je stelt hiermee onder meer het volgende vast:

  1. Wat er precies verkocht wordt en tegen welke prijs.
  2. Wat de persoonlijke gegevens zijn van koper en verkoper.
  3. Wanneer het voertuig wordt afgeleverd en de betaling plaatsvindt.
  4. Of de auto schade heeft (gehad) op het moment van overdracht.

Deze informatie kun je in een zelf (in tweevoud) meegebrachte koopovereenkomst zetten en met handtekeningen officieel maken. Bij onverhoopte problemen met de auto heb je dan altijd deze harde afspraken om op terug te vallen.

Meegeleverde papieren

Let erop dat je bij de auto ook de volgende papieren en documentatie ontvangt:

  1. Kentekenbewijs (beide delen)
  2. Overschrijvingsbewijs
  3. Onderhoudsboekje
  4. Handleiding(en) auto

Garantie en gebreken

Als je bij een particulier koopt, wordt er meestal geen garantie gegeven. Achteraf klagen bij de verkoper haalt dus meestal weinig uit (beoordeel de auto dus uitgebreid op het moment van verkoop). Toch kun je bij schade in sommige gevallen profijt hebben van een goede koopvereenkomst. Als de verkoper heeft verklaard dat de auto geen schadeverleden had op het moment van verkoop, de onderhoudshistorie kloppend was en de latere schade het gevolg is van een bestaand gebrek, zou de verkoper aansprakelijk kunnen worden gesteld.

Betaling en overdracht

Voor de daadwerkelijke betaling kan er het beste nog een aparte factuur of kwitantie gebruikt worden. En zorg er vóór het in ontvangst nemen van de auto voor dat er niet alleen betaald is, maar de auto ook op jouw naam is overgeschreven (dit kan bijvoorbeeld op het postkantoor). Op dat moment is de auto van jou en hoef je jezelf alleen nog te verzekeren (minstens WA) om de weg op te kunnen.